Thyborøn trawldans 2017
Thyborøn trawldans 2017
- en ny folkedans med udgangspunkt i manuelle bevægelser og byliv, udviklet i dialog med lokale arbejdspladser, folkeskolen, foreninger og interessegrupper samt enkeltpersoner i Thyborøn. Molly Haslund og Will Owen i samarbejde med Helle Fuglsang og Sif Pristed
Præsentation af dansen d 10. september
Kl. 14 er der fyldt med ventende gæster udenfor det 98 kvadratmeter store telt med trægulv, som er stillet op på havnen på pladsen med ankeret. Teltet har de fem foregående dage fungeret som vores studie, hvor vi har øvet og forberedt os frem til denne dag, hvor vi præsenterer Thyborøn Trawl Dans.
Teltet er fyldt op med folk fra byen i alle aldre, rækker af stole er stillet op rundt langs kanten. Mod indgangen er Thyborøn Sejlklub i gang med at forberede kaffe og kage. Som eneste dekoration står 80 gule, laminerede flag parat, med ord som ‘remoulade’, ‘truck’, ‘højt til loftet’, ‘salte fisk’, ‘vod-binding’, ‘soft-ice’ - alle ord og betegnelser der nu eksisterer som bevægelser, der kan integreres i Thyborøn Trawl Dans. Der er stadig kø udenfor teltet, da vi begynder at introducere egnsdansen, glade og overvældede over det store fremmøde. Inden længe er alle på dansegulvet. Man lærer med et særligt greb at ‘gi 'hånd på tørfisk’. Vi begynder at bevæge os rundt i kædedansen, bevæger os som en ‘truck’, danser ‘tørfisk-våd fisk’, danser ‘træskotrin’ á la opretstående russerdans. Vi danser ’sælsafari’, ‘fiskefillettering’, ‘rav-digger’, klapper hinanden på ryggen og fortsætter med ‘løbe i tog’ i en lang række til en sammensat rytme, samplet fra brudstykker af sangen VLTJ af bandet Tørfisk. ‘Tog-løb’ bliver til ‘sneglehus’, vi tripper rundt i mini-trin som bliver til ‘fiskestime’, og til sidst standser vi op, frosset fast i ‘fiskenet’. Alt sammen akkompagneret af musikken, en blanding af rytmer, mågeskrig, folkemusik-lignende elementer og Tørfisk, krydret med reallyd fra Thyborøns forskellige arbejdspladser.
En vision om at få en hel by til at danse
I august 2016 var vi, performancekunstner Molly Haslund (DK) og komponist Will Owen (US), på besøg i Thyborøn for første gang, for at udvikle en ide til et performanceværk til fiskerbyen.
Senere, under et tre ugers ophold i marts 2017, besøgte vi flere lokale borgere og adskillige arbejdspladser, og erfarede bl.a. hvordan Thyborøns borgere er meget hårdt arbejdende mennesker. Samtidig gik det op for os, via et stillet spørgsmål, at der ikke findes en egnsdans eller lignende danse knyttet til byen.
Vi besluttede derfor at skabe en unik performativ egnsdans til Thyborøn, med udgangspunkt i de lokale arbejdsstrukturer og konkrete, manuelle arbejdsbevægelser, som bl.a. udføres i forbindelse med fiskerierhvervet. Det hele udviklede sig til en omfattende tilblivelsesproces, idet det var vigtigt for os at involvere og integrere så mange aspekter af byens sociale liv som muligt i udformningen af det endelige værk.
I sidste og tredje fase, fra den 18. august til den 10. september, hvor vi igen var bosat i Thyborøn, indledtes et tæt samarbejde med koreograf og performer Helle Fuglsang omkring dansens konkrete tilblivelse – og herfra formedes den endelige Thyborøn Trawl Dans. Udviklingen af dansen tog sin begyndelse på Thyborøn skole med en firedages præsentation og workshop der involverede 6.- 8. klasser, hvorefter vi fortsatte indsamling af bevægelser i byrummet og på arbejdspladserne.
Designer Siff Pristed udarbejdede tre sæt kostumer inspireret af arbejdstøj, især det traditionelle fiskeriarbejdstøj benyttet i Thyborøn, samt af traditionelle folkedanserdragter. Kostumerne fungerede som vores outfit når vi var ude i byen og instruere dansen, såvel som performativt element i gadebilledet og i den endelige opførelse.
Siff Pristed // siffpristed.dk // Will Owen willowen.net // Helle Fuglsang wilmaversion.dk
MEETINGS
Thyborøn Trawl Dans var en del af video- og performancefestivallen MEETINGS, som blev afholdt 1.-10. september 2017, arrangeret af ET4U (Nees), i samarbejde med en lang række foreninger, institutioner og frivillige. 62 kunstnere fra 21 lande viste 64 værker på 26 midt- og vestjyske adresser.
MEETINGS er finansieret med støtte fra Kulturaftalen for Midt- og Vestjylland 2015-2018, Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Lemvig Kommune, Det Obelske Familiefond og Statens Kunstfond.
ET4U har siden 1999 arbejdet med samtidskunst i Vestjylland. MEETINGS er et video- og performanceprojekt under ET4U som foregår i syv kommuner (Herning, Lemvig, Struer, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande og Skive i 2016-2019). En række danske og udenlandske kunstnere er i den forbindelse inviteret til at samarbejde omkring at producere stedsspecifikke værker. www.et4u.dk
Kystcentret Thyborøn
Kostumer og grafisk materiale fra Thyborøn Trawl Dans blev udstillet på Kystcentret Thyborøn
9. februar –1. november 2018
Tak til Statens Kunstfond
Foto Siff Pristed