BESØGT 2021-2022
BESØGT- om Haderslevs besøgende
16. oktober 2021–26. februar 2022
5. november, Drømmebesøg, en mini-musikfestival.
26. februar, afskedsbal: oplæsninger, præsentation af dukker .
BESØGT
Udstillingen Besøgt blev produceret til Kunsthal 6100 i Haderslev, som havde inviteret Haslund til at skabe et projekt, der involverede folk i byen. Fra efteråret 2021 til foråret 2022 har hun været på besøg i Hadeslev i flere perioder og hun opdagede tidligt, at der var stor interesse for den lokale historie i byen.
Besøgt fungerede som en proces-udstilling, der samlede på fortællinger om besøg. En udstilling som hadersleverne eller besøgende, der selv har haft besøg i Haderslev, bidrog til med deres egne fortællinger.
Hvem vi inviterer ind i vores by og vores hjem og hvordan den besøgende forandrer vores verden er med til at skabe vores livsfortælling og identitet - og det er netop det identitetsskabende og det der binder mennesker sammen, der er kendetegnende for de kunstneriske undersøgelser, som danner udgangspunktet for Besøgt.
Besøgt spørger hvad sker der når vi får besøg, når vi træder tilbage og når vi husker dem som kom forbi? Hvem har du haft på besøg? Hvad foregik der? Var det et planlagt eller et uventet besøg, et besøg af et menneske, et dyr, besøg fra det ydre rum, eller et besøg i en helt anden kategori?
Fortællingerne, som Haslund indsamlede i Haderslev, blev trykt som store tekstplakater efterhånden som folk afleverede dem og plakaterne blev løbende hængt op i udstillingen. Her kunne de læses af alle i selskab med menneskestore dukker, der portrætterede de besøgende fra fortællingerne.
Dukkerne blev til under workshopforløb, først i en dukkemager-masterclass med dukkemageren Svend E. Kristensen, som Haslund havde inviteret og siden i mere fri form i workshops med hende selv og (assistent?) Oliver Maarup Jørgensen. I et værkstedsområde, der var en del af udstillingen, kunne gæster på bestemte dage i november, december og januar lære at bygge dukker. Dukkerne blev en del af udstillingen, efterhånden som de blev færdige. Her levendegjorde de besøgende fra fortællingerne.
Blandt dukkerne kunne man møde Frau Fischer, Linse Kessler, Mathilde Fibiger, Justin Bieber, et væsen fra det ydre rum, Dronning Dorothea, Dronning Margrethe, en spurvehøg, manden med pilekvisten, en morfar og en japaner. De har alle dét til fælles, at de på et eller andet tidspunkt i deres liv har været på besøg i Haderslev, at deres besøgshistorie er blevet en del af udstillingen.
Som det sidste dukkeportræt af en besøgende lavede billedkunstner Jonas Kjeldgaard Sørensen en meget naturtro Molly-dukke.
Som en del af udstillingen havde Molly Haslund arrangeret minimusikfestivalen DRØMMEBESØG i Kunsthal 6100 en fredag i november. De tre musikere som Haslund inviterede på Drømmebesøg i Haderslev var Marie Eline Hansen, Galsterei og Adam Christensen.
AFDANSNINGSBAL
På Besøgts sidste dag var der Afdansningsbal med oplæsning og dans, som en festlig finale efter måneders besøg, koncerter, samtaler, indsamling af fortællinger og dukkeworkshops.
Afdansningsballet blev den store fælles performance og et bal for alle der havde været med undervejs, såvel som for nye besøgende, der var blevet nysgerrige.
I sin tale til Afdansningsballet berettede Haslund, hvordan dukkemageren havde talt om, hvor vigtigt det er, at have empati for en dukke man bygger, hvis man skal lære den godt at kende. Der blev læst fortællinger op af personer, der havde bidraget. Nogle fortællinger blev læst op af Haslund sammen med dukkerne, som var med på scenen. Og så blev der danset - med dukkerne og med hinanden.
En stor tak til alle som var med, til Svend E. Kristensen, VIRAK og Kunsthal 6100
Fotos af Lene Harbo Pedersen /Jörg Koopmann
Støttet af Statens Kunstfond